Online magazine voor ieder schermformaat

Doeltreffend gebruik van responsive webdesign

28 11 11 | Serieuze zaken |

Lezen gebeurt steeds meer op het beeldscherm. Daarom wilde Greenpeace haar donateurs de mogelijkheid geven om donateursmagazine GPM in digitale vorm te kunnen lezen. Streeff adviseerde bij strategische en praktische keuzes en begeleidde Greenpeace bij het project. Het resultaat: een online versie van het magazine die goed leesbaar is op alle beeldschermen.

Responsive design

De inhoudspagina toont alle artikelen op een rijApps, bladerbare pdf's, flash... de opties voor een online magazine zijn legio. Maar groot bereik, beheersbare kosten, het ondersteunen van online campagnes en het gebruik van multimedia zijn voor Greenpeace doorslaggevende factoren. Bij het gebruik van apps moet voor ieder platform (desktop computers, iOS, Android, Daarom adviseerde Evert Albers van Streeff een web-gebaseerde oplossing, op basis van responsive design.

Responsive design betekent dat de layout automatisch optimaliseert aan het beeldscherm van de lezer. Zo hoeft de redactie maar één keer een opzet te maken voor alle lezers, of die nu een desktop computer, een tablet of een smartphone gebruiken. De snelle acceptatie van HTML5 en CSS3 heeft deze techniek mogelijk gemaakt.

Teamwerk

Vanaf het begin werd rekening gehouden met leesbaarheid op nieuwe devices zoals de iPad (Interaction design: Maarten Handstede)Nadat Streeff een flowchart van de website had gemaakt werden offertes aangevraagd en de taken verdeeld. In een relatief korte periode werd samen met Greenpeace ontwerpster Andrea Gritter, freelance interaction designer Maarten Handstede en de webdevelopers van Relephant een online magazine gebouwd.

Het magazine draait binnen het bestaande content management systeem van Greenpeace. Hierdoor is het relatief makkelijk om het magazine ook voor buitenlandse kantoren uit te rollen.

Focus op multimedia

Gebruik van multimedia, zoals video en animaties, staat centraal in het online magazineHet eerste nummer dat 'live' ging is GPM nummer 3. Online vindt u dezelfde artikelen als in het gedrukte magazine, maar met meer nadruk op multimedia content.

Online lezers hebben minder tijd, maar je kunt ze wel meer verrassen. Zo werd ook een speciale geanimeerde versie van de Gorilla cartoon ontwikkeld. Je hoeft geen donateur te zijn om het magazine online te kunnen lezen, en Greenpeace zet online versie ook in om nieuwe donateurs te werven.

Abonnementen omgezet

En hoe gaat het nu? GPM hoofdredacteur Annemiek van Bentem: "Sinds de lancering hebben al duizenden donateurs hun abonnement omgezet naar de online versie, een flinke besparing voor het milieu. Ook zijn er nieuwe lezers bijgekomen."

Daarnaast hebben veel Greenpeace-kantoren uit andere landen belangstelling getoond om de formule ook voor hun online magazine te gebruiken. Krijgt dit project nog een staartje? Evert Albers: "Als je de enthousiaste reacties hoort, is dit zeer waarschijnlijk. En de ervaring die bij dit project is opgedaan zal bij veel toekomstige projecten goed van pas komen."

Lees Greenpeace Magazine online

Lees de GPM03 online bekijk de films, en geniet ervan. En... als u toch bezig bent, wordt dan meteen donateur.
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,


Reageer

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Susy - een alternatief en snel CSS grid systeem


Meer »


Loket Leros

Eerste opvang voor vluchtelingen op Leros
Meer »


Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap
Meer »


Grote en kleine web-projecten

Een update van recent ontwikkelde huisstijlen en websites
Meer »


Website TechnoCow nu meertalig


Meer »


Boltation

Snel startpunt voor simpele websites, nu te downloaden op GitHub
Meer »


Energiebewust webdesign

Het kan, het moet en het levert meer op dan je denkt
Meer »


Streeff.nl op de schop

Hoogste tijd voor een nieuwe site
Meer »