Drukwerk? Waarom nog?

Steeds meer typografische mogelijkheden op het web

18 09 12 | Serieuze zaken | Twee Reacties

Terwijl Streeff druk bezig was met de ene na de andere productie voor het web (binnenkort meer hierover), kwam Google met een onderzoek waarin wordt gekeken naar hoe mensen hun informatie binnen krijgen.

Snelle conclusie: het beeldscherm heeft papier ruimschoots verdrongen als belangrijkste bron van informatie. En terwijl ik dit schrijf gaat zelfs minister De Jager overstag, en presenteert hij de miljoenennota op een tablet. Mooi moment om hier wat aandacht aan te besteden, met name aan typografie.

'Vroeger' (lees: in 2004) waren de mogelijkheden van het web nog zeer beperkt, op het gebied van typografie bijvoorbeeld. De afgelopen jaren heeft het web echter een enorme inhaalslag gemaakt.

Deze tussenkop was een paar jaar geleden nog niet mogelijk geweest 

Het gebruik van lettertypen die niet op de computer van de gebruiker staan, schaduwen of opmaken in meerdere kolommen. Tot voor kort was het online niet mogelijk, of alleen met een ingewikkelde en kwetsbare trucendoos. Ondertussen is het gemeengoed aan het worden, dankzij CSS3.

Maar ook meer verfijnde typografische zaken als beginkapitalen, tekst op basislijnen, en zelfs het gebruik van ligaturen kunnen nu ook op een website gebruikt worden. Geen zaken die iedereen bewust waarneemt, maar ze kunnen bepalend zijn voor de leesbaarheid en aantrekkelijkheid van een tekstuele pagina.

Een bijkomend voordeel is dat deze technieken nu ook makkelijker zijn te te passen bij websites die draaien op content management systemen, zodat de klant de content nog zelf kan aanpassen ook.

Logistieke voordelen - en valkuilen

Een gemak van informatie online verspreiden is dat je niet hoeft na te denken over de gewenste oplage zoals bij drukwerk. En als er iets wijzigt, kan het meteen online.

Maar ieder voordeel heb z'n nadeel: doordat opdrachtgevers gewend zijn geraakt aan last-minute-wijzigingen ligt chaos in het design- en beslissingstraject ook meer op de loer. 

Drukwerk, waarom zou u nog?  

Ondanks de toegenomen mogelijkheden van de beeldschermtypografie zijn er nog veel argumenten die vóór papier pleiten. Steeds weer blijkt uit onderzoek dat overdracht van complexe en uitgebreide informatie effectiever gebeurt via papier dan op via het beeldscherm. Dus als u een ingewikkeld verhaal moet verspreiden, is papier nog steeds de beste keuze.

En nu de budgetten zo snel naar online communicatie verschuiven, biedt een mooi verzorgd stukje drukwerk opeens een nieuwe mogelijkheid om je te onderscheiden. Want wanneer heeft u voor het laatst een folder ontvangen gedrukt op een zorgvuldig geselecteerde papiersoort die lekker 'voelt', met een perfect getypografeerde boodschap, in opdracht geschoten fotografie en gebruik makend van de intensiteit en scherpte van een PMS steunkleur? Vooral voor bedrijven die kwaliteit, betrouwbaarheid en consistentie willen uitstralen, kan een perfect verzorgd drukwerk deze indruk bevestigen.

Mogelijkheden dus - en meteen wat links

Het is niet de bedoeling om u met dit stukje een bepaalde richting in te praten, maar het zijn mooie tijden voor een designer, zowel online als offine. Zoals altijd draait het om keuzes maken, en de mogelijkheden zijn nog nooit zo groot geweest. Over mobiele gebruikers hebben we het nog niet eens gehad.

Als u gek wordt van al die mogelijkheden, bel ons dan gerust. Wij vinden het leuk werk, en uw bedrijf profiteert ervan.

Nu eerst de miljoenennota maar eens lezen. Binnenkort meer over onze web-projecten.

Links

  • Het onderzoek van Google kunt u hier lezen. 
Gebruikte Tags:


twee Reacties

Bart
Waardevol stuk!
Bart (URL) - 18-09-’12 22:56
Evert
En als ik dit artikel nou had uitgeprint, had ik die spelfout vast eerder gezien....
Evert (E-mail ) - 27-09-’12 15:04

Reageer

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Susy - een alternatief en snel CSS grid systeem


Meer »


Loket Leros

Eerste opvang voor vluchtelingen op Leros
Meer »


Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap
Meer »


Grote en kleine web-projecten

Een update van recent ontwikkelde huisstijlen en websites
Meer »


Website TechnoCow nu meertalig


Meer »


Boltation

Snel startpunt voor simpele websites, nu te downloaden op GitHub
Meer »


Energiebewust webdesign

Het kan, het moet en het levert meer op dan je denkt
Meer »


Streeff.nl op de schop

Hoogste tijd voor een nieuwe site
Meer »