Ondertussen, op het dak...

Met 1.4 KiloWatt piek worden onze designs steeds zonniger

02 10 12 | Leuke zaken |

Eerder las u hier over de zonnepanelen-actie in het Soesterkwartier, waar Streeff is gevestigd. Op het moment dat we hiervoor aan het ontwerpen waren, hadden we zelf al een contract getekend voor een installatie op ons eigen dak. De panelen staan er nu een paar weken, een leuk moment om hier iets over te schrijven dus.

Bezonning

De studio van Streeff bevindt zich onder een plat dak, en gezien onze betrokkenheid bij duurzame energie werd het hoog tijd om hier eens wat mee te doen. Het dak heeft tenslotte een vrijwel perfecte 'bezonning'.

De installatie staat er ondertussen, 6 panelen van totaal 1.4 KiloWatt piek, dat wil zeggen dat bij perfecte omstandigheden 1.4 KiloWatt wordt opgewekt. Op het moment van schrijven levert de installatie 632 Watt en zijn de eerste 135 KiloWatt Uur geleverd. Dat betekent dat we hiermee 135 uur hadden kunnen zuigen met een stofzuiger van 1000 watt. Gelukkig hebben we ook andere dingen met de opgewekte stroom kunnen doen.

De panelen dekken niet ons volledige stroomverbruik af. Het overige deel komt van Greenchoice, maar binnenkort komt er nog een leverancier bij: De Windcentrale.

Meetbaar

Helemaal rechts op de foto ziet u ook een stukje van de zonneboiler, die heet water voorverwarmt. Zo hoeft Poetin niet zoveel gas te leveren. Op zonnige zomerdagen maakt hij de gasboiler zelfs helemaal overbodig.

We durven geen uitspraak te doen over welke van de twee systemen het meeste oplevert in vermeden CO2 uitstoot of financieel, vooral omdat de opbrengst van een zonneboiler lastig is te meten en voor een belangrijk deel is gerelateerd aan je (douche)gedrag.

Spieken

En dat is meteen een belangrijk psychologisch verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers: bij de laatste kun je precies meten en uitrekenen wat hij heeft opgeleverd, en het is grappig om bij jezelf te merken dat je na een zonnige dag vaak op de display zit te spieken wat je panelen hebben gedaan.

Het wordt steeds gebruikelijker om je eigen energie op te wekken, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Streeff is niet het enige ontwerpbureau met zonnepanelen: de collega's van Lale hier vlakbij hebben het dak ook vol staan.

Weet u nog andere bureaus in de buurt zijn met "iets op het dak", of heeft u zelf belangstelling om uw dak te gebruiken? Laat het ons weten!
Gebruikte Tags: , , , , ,


Reageer

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Susy - een alternatief en snel CSS grid systeem


Meer »


Loket Leros

Eerste opvang voor vluchtelingen op Leros
Meer »


Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap
Meer »


Grote en kleine web-projecten

Een update van recent ontwikkelde huisstijlen en websites
Meer »


Website TechnoCow nu meertalig


Meer »


Boltation

Snel startpunt voor simpele websites, nu te downloaden op GitHub
Meer »


Energiebewust webdesign

Het kan, het moet en het levert meer op dan je denkt
Meer »


Streeff.nl op de schop

Hoogste tijd voor een nieuwe site
Meer »