De nieuwe Marc Zuckerberg: u

Zo zou de toekomst van social media er uit kunnen zien

05 03 13 | Serieuze zaken |

Er zijn veel mensen die zich tegenwoordig 'Social Media Deskundige' noemen, en het is niet de bedoeling dat ik met deze blogpost ook dit aura over me afroep. Maar er zijn wat ontwikkelingen die samen een beeld geven van waar het heen kan gaan. Lees snel verder.

Facebook is failliet
Om te beginnen: het lijkt vreemd om te zeggen op het moment dat de zoveel-miljardste gebruiker wordt gemeld door FaceBook en Twitter, maar Facebook is failliet, zoals Rob Bosveld in dit artikel goed weet te verwoorden. Herkenbaar? Wat zou u doen als er iets beters komt?

Het kon niet uitblijven dat er initiatieven zouden komen die zorgen dat we zelf de baas blijven over onze social media-gegevens: privé-foto's, geroddel, filmpjes... u wil tenslotte liever niet dat die een eigen leven gaan leiden.

Eerst het protocol, dan de apps
Zoiets ontwikkelen is een mega-onderneming, want je zal dan een webplatform met alles erop en eraan moeten hebben om te kunnen concurreren met Google en Facebook.

Het wordt wel behapbaar om iets te ontwikkelen als het protocol waar het platform op draait al bestaat. Net zoals bij E-mail: Als je een E-mail programma bouwt op basis van de bestaande POP en SMTP techniek, hoef je niet het wiel uit te vinden en kun je gewoon mailen met alle bestaande Outlook- en G-mail gebruikers.

En juist op het vlak van protocols zijn al leuke ontwikkelingen gaande, de meest veelbelovende lijkt me Tent, maar er zijn ook andere initiatieven. Op Marketingfacts stond er een begrijpelijk artikel over.

Voor alle platforms, ook mobiel
Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat het mobiele web de toekomst heeft. Maar er zijn veel platforms en nu is het een grote investering voor een startend social media initiatief om alle platforms te bedienen.

Maar als het overkoepelende protocol er is, kun je je als kleine ontwikkelaar richten op een niche, laten we zeggen een iPhone video app, zonder je zorgen te hoeven maken over de compatibiliteit. Een ander klein bureau bouwt iets voor het web, en in GitHub wordt een chat programma gemaakt voor Android. En het kan allemaal met elkaar praten.

De nieuwe Marc Zuckerberg: uzelf
Tel dan het bovenstaande bij elkaar op, en het beeld begint vorm te krijgen.

Als eindgebruiker kunt u bij een goede hosting provider voor een paar euro een Tent-account krijgen met een bepaalde hoeveelheid data, net zoals u nu een E-mail acount heeft. Grote bedrijven hebben hun eigen corporate Tent server, met aangepaste instellingen.

U gebruikt uw account via uw mobiel, uw bril of ouderwetsch via uw computer.

De privacy kunt u zelf "open of dicht zetten" al naar gelang uw behoefte.

Vergezocht? Toekomstmuziek? Kent u Hyves nog?
Gebruikte Tags: , , , , , ,


Reageer

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Susy - een alternatief en snel CSS grid systeem


Meer »


Loket Leros

Eerste opvang voor vluchtelingen op Leros
Meer »


Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap
Meer »


Grote en kleine web-projecten

Een update van recent ontwikkelde huisstijlen en websites
Meer »


Website TechnoCow nu meertalig


Meer »


Boltation

Snel startpunt voor simpele websites, nu te downloaden op GitHub
Meer »


Energiebewust webdesign

Het kan, het moet en het levert meer op dan je denkt
Meer »


Streeff.nl op de schop

Hoogste tijd voor een nieuwe site
Meer »