Nieuwe tools

Een kijkje in de digitale designkeuken

02 05 13 | Serieuze zaken |

Het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe softwaretools bijgekomen. Vooral op het gebied van webdesign en frontending is er veel nieuws waarmee je in korte tijd meer en betere resultaten kunt bereiken. Wilt u een kijkje in de keuken? Lees dan verder.

Prototypes en animatie

Op dit gebied zijn de ontwikkelingen het minst groot geweest. Er zijn veel programma's voor het maken van prototypes maar de flexibiliteit van de grafische Adobe producten zijn nog steeds onovertroffen - en vreemd genoeg is juist een grafisch programma als InDesign bij uitstek geschikt om mockups te maken voor grote en responsive webprojecten. De kans is wel groot dat we de komende maanden eindelijk eens serieus aan de gang gaan met de HTML5 animatiemogelijkheden van Edge Animate.

Snelle code

Om snel CSS te kunnen schijven en aanpassen is het gebruik van Sass onontbeerlijk. Het is voor een designer even wennen om Sass op te zetten in de Unix-achtige terminal omgeving, maar het levert enorme tijdwinst op bij het schrijven van CSS.
Bijkomend voordeel is dat je met Sass de CSS compacter kunt houden en door samenvoeging het aantal bestanden kunt beperken, wat met name voor bezoekers via langzame mobiele netwerken merkbare snelheidswinst oplevert.

Voor het 'inkloppen' van code is het aloude BBedit op een zijspoor komen te staan en is er geswitcht naar SublimeText. Dreamweaver wordt amper nog aangeraakt.

Frameworks: prefab HTML elementen die je wel goed naar je hand kunt zetten

Nadat Streeff eerder al één van de eersten was om te werken met het 960.gs framework, is daar voor responsive design een aantal bijgekomen, zoals Skeleton, Bootstrap en op dit moment doen we een klein project in Foundation.

Voor JavaScript wordt meestal gebruik gemaakt van de JQuery bibliotheek  - en soms ook van de bijbehorende jQuery user interface elementen.

Content Management Systemen

Nadat we eerder (al of niet met externe developers) al webprojecten maakten met o.a. Joomla, Typo3, 4D, CMSimple en PivotX, is de ervaring ondertussen weer wat uitgebreid.

Om te beginnen natuurlijk met WordPress, wereldwijd het meest gebruikte CMS waarmee zowel kleine als complexe sites gemaakt kunnen worden.

Daarnaast zijn er een aantal projecten gedaan met het nieuwe CMS Bolt, dat door de snelle en cleane opzet erg prettig is om mee te werken - en door onze klanten als uiterst gebruiksvriendelijk wordt ervaren.

Overzicht houden

Bij projecten met externe partijen wordt meestal een projectmanagement tool ingezet. Vaak is dat BaseCamp, maar binnen Streeff werken we nu het liefst met Trello.

En de ontwikkelingen gaan door...

Natuurlijk is dit maar een momentopname. Over een half jaar is deze lijst ongetwijfeld weer veranderd. Wilt u reageren, of heeft u nog andere tips? Laat het gerust weten!
Gebruikte Tags: ,


Reageer

(optioneel veld)
(optioneel veld)

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Susy - een alternatief en snel CSS grid systeem


Meer »


Loket Leros

Eerste opvang voor vluchtelingen op Leros
Meer »


Bolt 2.0

Ons favoriete CMS zet een flinke stap
Meer »


Grote en kleine web-projecten

Een update van recent ontwikkelde huisstijlen en websites
Meer »


Website TechnoCow nu meertalig


Meer »


Boltation

Snel startpunt voor simpele websites, nu te downloaden op GitHub
Meer »


Energiebewust webdesign

Het kan, het moet en het levert meer op dan je denkt
Meer »


Streeff.nl op de schop

Hoogste tijd voor een nieuwe site
Meer »